W ogólnopolskim wyzwaniu kulinarnym pt. „Uczniowskie Inspiracje Kulinarne” zaprezentowało swoje umiejętności szesnaście osób. Uczestnicy rywalizowali w ośmiu zespołach, każdy składający się z dwóch osób. Ich zadaniem było stworzenie dania głównego i deseru, gdzie kluczowym składnikiem były produkty serowe, które można było wykorzystać w dowolnej formie i sposób.
Za ocenę przygotowanych dań odpowiadało Jury, którego członkami byli znani szefowie kuchni, reprezentujący prestiżowe lokale gastronomiczne regionu. Wyniki rywalizacji były przez nich ustalane.
Sponsorzy konkursu, wśród których znaleźli się Prezydent Miasta Sosnowca Arkadiusz Chęciński, Ilona Porwoł – Dyrektor Hotelu Novotel w Katowicach, Andrzej Gibas i Krystian Cydejko ze szkoły gotowania Na Grillu Academy Silesia oraz Dyrektor CKZiU Elżbieta Czernik, ufundowali atrakcyjne nagrody dla laureatów oraz osobników wyróżnionych na tle pozostałych uczestników.
Agnieszka Nawrat, organizatorka konkursu i kierownik szkolenia praktycznego CKZiU Sosnowiec, podkreśliła, że „Uczniowskie Inspiracje Kulinarne” są nie tylko prestiżowym wydarzeniem w świecie gastronomii, ale także szansą na rozwój pasji i zdobywanie doświadczenia przez młodych adeptów sztuki kulinarnej. Nawrat dodała, że zwycięzcy konkursu zyskują znaczącą przewagę na starcie swojej zawodowej drogi poprzez uznanie na regionalnym poziomie. Wielu z nich odniosło sukces, pracując jako szefowie kuchni w prestiżowych restauracjach i hotelach, zarówno w Polsce jak i na świecie.
Podczas tegorocznej edycji konkursu trzecie miejsce zajęły Dominika Nowak i Zuzanna Wrocławek z Technikum Gastronomiczno – Hotelarskiego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu. Potrawą, która przyniosła im sukces były faszerowane pieczarkami i serem polędwiczki wieprzowe podane z sosem gorgonzola, a na deser przygotowały sernik limonkowy.
Drugie miejsce przypadło Dianie Davydovej i Viktorii Shcherbie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach. Przyrządziły one ravioli z ricottą w sosie krewetkowym oraz tartaletki z kremem pistacjowo-serowym na deser.
Laureatami konkursu zostali Ewa Żabińska i Bartosz Pastuszak z Zespołu Szkół nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu Zdroju. Zwycięskie dania to: ravioli nadziewane serem ricotta ze szpinakiem oraz kaczką z jajem w sosie na bazie gorgonzoli, a na deser gruszkę z serem ricotta oraz migdałami na kruszonce w sosie lemon curd z karmelem.