Począwszy od września 2024 roku, nauka dla uczniów Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskiego oraz Branżowej Szkoły I Stopnia nr 4 Gastronomicznej nabiera nowego wymiaru. Wykorzystując nowo utworzoną pracownię piekarsko-cukierniczą przy ulicy Wawel 1, uczniowie rozpoczęli zdobywanie umiejętności praktycznych z zakresu piekarstwa oraz cukiernictwa.
Swoją edukację w nowej pracowni wzbogacają poprzez zajęcia specjalizacyjne oraz zajęcia, które mają na celu rozwijanie ich indywidualnych talentów i uzdolnień. Pierwsze próby pieczenia w nowej pracowni cieszyły się dużym powodzeniem – świeże pieczywo oraz różnorodne wyroby cukiernicze zalały całą szkołę swoim zapachem. Uczniowie już mieli okazję przygotować rogaliki z różnymi nadzieniami i drożdżówki z serem i śliwką.
W ramach dalszych zajęć praktycznych, młodzież będzie miała okazję do przygotowania i wypieku takich produktów piekarskich i cukierniczych, jak pizza, chleb czy bułeczki. Planowane są również zajęcia z produkcji innych słodkości. Z niecierpliwością czekamy na kolejne kulinarnych wypieki przygotowane przez młodych adeptów sztuki cukierniczej.